Безплатна доставка за поръчки над 150лв!

EasyTech3d - Партньор във Вашия Творчески Свят

Бъдещето на производството с технологията RLP

Бъдещето на производството с технологията RLP

Революция в 3D принтирането: Пробивната технология на RLP.
В постоянно развиващия се пейзаж на 3D принтирането една компания се появи от оживения технологичен център на Бостън с подход, който променя правилата на играта - RLP, което означава "Rapid Liquid Printing". Тази революционна технология, родена от Масачузетския технологичен институт (MIT) през 2015 г., постави началото на нова ера в адитивното производство.

Разкриване на процеса RLP
Същността на иновацията RLP се крие в уникалния процес на 3D принтиране в огромен съд с прозрачен гел. Представете си тънка спринцовка, която грациозно се движи през гела в три измерения и изтласква материал, докато се движи. Този хипнотизиращ танц позволява на гела да се разделя и безпроблемно да се затваря, създавайки сложни структури. През 2020 г. RLP преминава от MIT към ангажимент на пълен работен ден към този проект, затвърждавайки своята отдаденост да разширява границите на 3D принтирането.

Синергията на механиката: Гел и екструзия
Подобно на традиционните 3D принтери за производство със слята нишка (FFF), RLP използва картезиански портал за маневриране на спринцовката през гела. Тази конфигурация предлага контрол върху скоростта на движение на инструменталната глава и обема на екструдирания материал. Като си играе с тези променливи, RLP може да произвежда сложни дизайни с различна дебелина, от деликатни до здрави, в зависимост от изискванията на проекта.

3d print, nature3d, 3dline, филаменти

 

Основният материал в този новаторски процес е епоксидна смола. Инструменталната глава, оборудвана със смесваща дюза, подава два компонента на смолата, които се втвърдяват постепенно след екструдиране. Забележително е, че процесът на втвърдяване приключва за около 90 минути, което показва ефективността на технологията на RLP.

Възможности за прозрачност при отпечатъци от различни материали
Изключителна характеристика на технологията на RLP е прозрачността на геловата среда. За разлика от конвенционалните 3D принтери, дюзата не е ограничена до хоризонтални слоеве, което ѝ осигурява пълна свобода на движение. Това отваря вратата за мултиматериални разпечатки чрез използване на две инструментални глави с различни смоли в рамките на една задача за печат.

Оформяне на бъдещето: Градиентен печат
Една от завладяващите възможности е възможността за промяна на дебелината на екструдиране, като без усилие се генерират форми с градиенти от твърди и меки области. Пример за това е решетъчна структура със здрави участъци в горната част и по-меки в долната. Тази гъвкавост в печата обещава спектър от приложения в различни индустрии.

Преосмисляне на опорните структури: Предимството на гела
Процесът на RLP елиминира необходимостта от поддържащи структури. Гелът действа като надеждна опора, създавайки безупречно гладка повърхност. Сбогувайте се с "опорните неравности", които често помрачават качеството на повърхността на отпечатъците от други 3D принтери.

Безпроблемна последваща обработка
Последващата обработка с RLP е лесна. След като отпечатъкът е завършен, достигането до гела и извличането на обекта е най-простото, което може да се направи. Бързото изплакване с обикновена вода премахва остатъчния гел, оставяйки ви девствен отпечатък. Отпадъчната вода е екологично чиста, което позволява лесното ѝ изхвърляне в канализацията, без да са необходими протоколи за опасни отпадъци.

Удивителни резултати: Гъвкавост и бързина
Резултатите от технологията на RLP не са нищо друго освен впечатляващи. От гъвкави материали с изключително качество на повърхността до компоненти за автомобилни седалки в реален размер, отпечатани само за пет часа - включително последващата обработка - RLP постави нов стандарт в скоростта и прецизността на 3D принтирането.

Към неограничено бъдеще
Тъй като RLP използва своята технология като услуга, потенциалните приложения все още се разкриват. Компанията, която се намира в начален стадий на развитие, внимателно наблюдава поръчките, за да разшифрова най-полезните индустриални приложения. Универсалността и ефективността на процеса на 3D печат на RLP подсказват за неограничено бъдеще, като индустриите са готови да приемат тази новаторска технология.

Заключение: Промяна в парадигмата на 3D принтирането
В заключение, бързият течен печат на RLP представлява промяна на парадигмата в 3D принтирането. Съчетанието на прозрачност, възможности за работа с различни материали и безпроблемна последваща обработка поставя RLP в челните редици на адитивното производство. Тъй като индустриите еволюират и приемат тази иновативна технология, пътят на RLP от MIT до пълноценен ангажимент сигнализира за нова ера в света на 3D принтирането, където границите се разширяват, а възможностите са неограничени.

 

 

Напиши коментар