Безплатна доставка за поръчки над 150лв!

EasyTech3d - Партньор във Вашия Творчески Свят

Прогнози на експертите за 3D принтирането през 2024 г: 3D печат на метали

Прогнози на експертите за 3D принтирането през 2024 г: 3D печат на мет

Прогнози на експертите за 3D принтирането през 2024 г: 3D печат на метали
През последните години 3D принтирането на метали привлече значителни инвестиции, като продажбите на машини се увеличиха над десет пъти през последното десетилетие. Индустрията стана свидетел на възхода на големите мултилазерни системи в това, което 3DPrint.com нарича "лазерни войни". Компании с революционни решения като Seurat, Velo3D и VulcanForms въведоха иновативни решения, които промениха пазарния пейзаж. Междувременно достъпни варианти като MELTIO, Xact Metal и One Click Metal демократизират металния 3D печат.

Китайските доставчици също навлизат на утвърдени пазари. Основен двигател е растежът на нови сектори, особено в областта на космоса и отбраната. Съществува потенциал за разделение между пазар, ориентиран към Китай, и по-ориентиран към отбраната пазар в САЩ и Европа. Освен това евтините системи потенциално биха могли да разширят пазара двадесет пъти, правейки металния 3D печат по-достъпен. Докато гледаме напред към 2024 г., събрахме мнения на експерти, за да представим техните перспективи за бъдещето на индустрията за метален 3D печат през следващите месеци.

3d metal print, news, innovation, metal filaments


"Истински оптимист съм, че 2024 г. ще бъде нещо като пробив за AM. Фокусът ще продължи да бъде върху производството на детайли и произтичащите от това икономии. Колкото повече се запазва тази тенденция, толкова по-скоро AM ще се превърне в производствена технология. Но за да бъдем ясни, тя ще дойде на вълни за металите, като различните процеси ще узряват с различни темпове. PBF се доближава с увеличаването на производителността и с това, че все повече инженери оценяват въздействието на проектирането с оглед на AM. Иновациите ще продължат да се увеличават от разработването на приложения, проектирането на части и производителите. Производителите на принтери ще продължат да се развиват като партньори на производителите", казва Джон Барнс, основател и президент на The Barnes Global Advisors.

Брент Стъчър, главен технологичен стратег в Wohlers Associates, powered by ASTM International, също е оптимист.


"Мисля, че през 2024 г. растежът на индустрията ще бъде по-голям, отколкото през 2023 г.", казва Стъкер. "Мисля, че имахме цикъл на подем и спад, който се случи заради COVID, като 2023 г. беше годината на спад. Виждам, че през 2024 г. ще се върнем към по-висок темп на растеж и рентабилност, тъй като ефектът от пазарната шумотевица и нестабилността на пазара, предизвикана от COVID, ще се отразят на индустрията. Мисля, че индустрията за адитивно производство трябва да се съсредоточи повече върху това, което е "реално днес", отколкото върху това, което е "възможно в бъдеще". Много компании и консултанти са преувеличили някои от възможностите на 3D печата и тъй като това преувеличено послание се развенчава, то вреди на легитимните компании, които са способни да изпълнят това, което обещават. Нуждаем се от честност, прозрачност и отчетност в индустрията, за да възстановим репутацията си в по-широките бизнес и производствени общности. Очаквам преходът от създаване на прототипи към масово производство на части да се ускори."

Главният изпълнителен директор на AP Works Джонатан Майер предостави свои собствени мисли за ситуацията:

"Мисля, че през 2024 г. ще процъфтяват някои по-малко известни компании за АМ, тъй като приемането на технологията за реални приложения ще нараства. В същото време ще има много фалити или значително намаляване на амбициите на добре познатите играчи, които досега са базирали всичко на шумотевица и са преоразмерили бизнеса си в сравнение с реалните нужди на пазара."

Харесва ми идеята за някакъв вид кармично ребалансиране на колективните ни съдби и съм съгласен, че можем да видим някои истински тъмни коне, които да ни изненадат с нечувани обеми, особено в производството на крайни части от индустриален метал.

Джонатан Аарон Коен, главен изпълнителен директор на услугата за 3D печат MIMO Technik, отбеляза:

"Индустриализацията на АМ ще бъде необходима, за да се стимулира нов растеж в областта на металообработката.Тъй като машините стават все по-сложни и по-скъпи, ще има по-голяма специализация сред доставчиците на услуги.Раздвоението в разходите за изграждане и стойността ще стане по-очевидно.От една страна, има производители, които се борят за намаляване на себестойността на килограм и предлагат "заместители на отливките", като жертват качеството и разделителната способност; от друга страна, ще има специалисти, които се стремят към сложна функционална интеграция с детайли, разпределени в по-големи обеми, т.е. аерокосмически, полезен товар и задвижване.Предвиждам, че производителите на оригинално оборудване за машини за 2024 г. ще бъдат разделени по тези линии. Машините ще започнат да се диференцират в зависимост от предвидените им силни страни".

Крайно време е да видим истинска специализация и диференциация при машините.Виждаме машини по поръчка и много специализирани машини в областта на полимерите, но не виждаме голяма диференциация в областта на металния 3D печат между индустриите и потребителите. Бих приветствал подобна стъпка и наистина бих сметнал специализацията и удовлетворяването на нуждите на конкретни клиенти за значителна стъпка напред.

Дългогодишният ръководител на инженерните приложения Джоно Мъндей смята така,


"Що се отнася до случаите на употреба, има интерес от страна на индустриалните клиенти към това как адитивните материали могат да помогнат за подобрения в техните приложения, например при охлаждането на инструментите за формоване или подобрена ефективност при топлообменниците на АМ. Стремежът идва от необходимостта да се подобрят продуктите, за да се постигнат цели като нетна нула, и е по-скоро процес на еволюция, отколкото пълна революция. Ключът тук е да се работи в партньорство, за да се докажат ползите, а не да се разглеждат като заплаха или да нямат значение за тяхното бъдеще.В някои случаи АМ е била изпробвана в миналото, но поради липсата на зрялост по това време, тя е била отхвърлена като твърде трудна, ненадеждна или твърде скъпа.Трябва да покажем, че нещата могат да бъдат направени, но не и да подценяваме работата, която се полага, за да се стигне до крайната цел, противопоставяйки се на съобщението "просто натиснете печата" с истината, че адитивното производство е просто още един производствен процес, който трябва да бъде разработен и настроен.Що се отнася до машините, ще бъде интересно да се види как европейският пазар ще бъде засегнат от експанзията на доставчиците на машини от Китай и тяхното засилено местно присъствие.Дали това ще доведе до по-нататъшни иновации или до по-ниски цени на оборудването?"Въпреки че съм донякъде предпазлив по отношение на перспективите за растеж, съм ентусиазиран от акцента върху сътрудничеството и признанието, че адитивното производство е просто още един производствен процес, който трябва да бъде разработен и настроен. Що се отнася до машините, ще бъде интересно да се види как европейският пазар ще бъде засегнат от експанзията на доставчиците на машини от Китай и тяхното засилено местно присъствие. Дали това ще доведе до по-нататъшни иновации или до по-ниски цени на оборудването?"

Въпреки че съм донякъде предпазлив по отношение на перспективите за растеж, съм ентусиазиран от акцента върху сътрудничеството и признанието, че разширяването може да се осъществи на етапи с различни темпове.Освен това съм съгласен с идеята, че имаме нова възможност да потвърдим, че АМ е осезаема реалност.Индустрията може и да не разполага с безкрайни възможности, но има реален шанс отново да превърне скептицизма в реално производство.

 

Solukon SFM-AT1000-S

Система за обезпрашаване Solukon SFM-AT1000-S.

Андреас Хартман, главен изпълнителен директор на лидера в обезводняването Solukon, е по-внимателен.

"От моя гледна точка пазарът на нови принтери е донякъде наситен. Така че не очаквам нови пускания на принтери с революционни функции за 2024 г.", казва Хартман. "Но това, което очаквам, е по-нататъшна диференциация по отношение на материалите или параметрите на печат.
Ако приемем подхода на Фраунхофер за многоматериален печат, все още има много място за иновации, но не и в самата конструкция на принтерите.По-скоро в отчитането на областта на приложение на произвежданата част. През последните години медта беше претендент и ще бъде такъв и през 2024 г., тъй като е широко използван материал с добра топлопроводимост. Излишно е да казвам, че отпечатаните части ще стават още по-големи. Това е тенденция от години и все още не виждам почти никакви ограничения тук."

Хартман очаква допълнителен напредък в автоматизацията, автоматизацията на последващата обработка и цялостната ефективност в индустрията. Той признава, че европейските компании може да се сблъскат с предизвикателства, свързани с инвестиционния климат и разходите за енергия, но подчертава значението на непрекъснатите инвестиции в тези области.

Главният изпълнителен директор на Seurat Джеймс ДеМут смята, че фокусът е отговорът на настоящите трудни времена. Той смята, че,

"През 2024 г. най-успешните компании ще бъдат тези, които определят и се възползват от своите силни страни и основни компетенции. Компаниите трябва ясно да формулират силните си страни, защото в противен случай клиентите ще го направят вместо тях, като потенциално могат да изоставят компанията в полза на предпочитаното решение. Очаквайте пазарните лидери да се появят от компании, които по-ясно се приспособяват към пазарни сегменти като бързо прототипиране, ниска точност, голям форм-фактор, висока точност, прецизност в малък обем и серийно производство с висока точност. Компаниите, които успешно формулират своето предложение за стойност, ще изградят отличителни пазарни идентичности.Както винаги, успехът се определя от клиентите."


Оценявам акцента на ДеМут върху значението на правилното сегментиране в индустрията - практика, която често се пренебрегва, тъй като хората са склонни да възприемат потребителите като хора, които просто натискат едни и същи бутони, но на различни машини. Различните нива на качество, фокусите и постиженията обаче ще доведат до увеличаване на сегментацията. Интригуващо е да се обмисли, че неочаквани победители могат да се появят чрез предлагане на точно съобразени с нуждите на клиентите предложения за стойност, които са нетърпеливи и имат засилено търсене.

Главният изпълнителен директор на One Click Metal Герит Брюгеман добави:

"Лазерният синтез в прахово легло продължава да бъде водещ в областта на металния 3D печат, като привлича нови производители на пазара. Много от новите участници предлагат икономически ефективни системи, което позволява на множество компании да навлязат в металния 3D печат. Успешните производители трябва да предлагат прости и достъпни системи, без да правят компромис с качеството, като преминават от етикетиране "начално ниво" към етикетиране "професионално ниво", за да увеличат цялостното разпространение на металния 3D печат."

Ако погледнем отвъд лазерния синтез в прахово легло (LPBF), виждаме вълнуващо развитие на технологията на свързващата струя, като фирмите непрекъснато усъвършенстват машините и приложенията. Въпреки че биндерната струя остава значителна част от бъдещето, тя става все по-индустриализирана. По-специално, насоченото енергийно отлагане (DED) и свързаните с него технологии отбелязват експлозивен растеж, като изпълнителният директор на FormAlloy Мелани Ланг предвижда DED да заеме важна роля в индустрията.

"Насоченото енергийно отлагане е от съществено значение за еволюцията на производството, като предлага замени и ремонти на отливки и изковки, като същевременно намалява времето за изпълнение и материалните отпадъци. Ролята му в оформянето на бъдещето на инженерството и производството чрез гъвкавост на материалите и персонализирани сплави за подобряване на производителността ще започне да революционизира индустриите и да предефинира възможното. Методологиите за квалификация и сертифициране, основани на данни, не само ще намалят разходите, но и ще гарантират стандарти за качество и надеждност в производствения процес. На хоризонта се очертава бързо нарастване на промишленото внедряване на процесите на DED поради мащабируемостта, стойността и гъвкавостта на технологията."

DED често е пренебрегвана в полза на други технологии за 3D печат.

 Изглежда обаче, че Пепеляшката, която никога не получава покана за бала, най-накрая ще получи своя момент в светлината на прожекторите. Особено съм развълнуван от потенциала на DED в приложения като ремонт и градиентни части, да не говорим за рентабилността му. Многофункционалността му във военните приложения е огромна и съм съгласен, че през 2024 г. можем да очакваме да станем свидетели на по-нататъшна индустриализация на DED извън сегашната му употреба в турбинни бленди.

 

Източник 3dprint.com

Напиши коментар