Безплатна доставка за поръчки над 150лв!

EasyTech3d - Партньор във Вашия Творчески Свят

PLA срещу PLA+ филамент

PLA срещу PLA+ филамент

3D принтирането направи революция в начина, по който създаваме и произвеждаме предмети. Един от най-популярните материали за 3D принтиране е PLA, или полимлечна киселина. PLA е биоразградима и възобновяема термопластмаса, произведена от природни ресурси като царевично нишесте, захарна тръстика и маниока. Съществуват обаче два вида нишки от PLA: PLA и PLA+. В тази публикация в блога ще обсъдим разликата между тези два вида нишки.

Влакна от PLA

PLA нишката е най-често използваната нишка за 3D принтиране и е чудесен избор за начинаещи. Тя е лесна за отпечатване и има ниска точка на топене, което означава, че може да се отпечатва при по-ниски температури, което я прави идеална за 3D принтери с ограничен температурен диапазон. PLA също така има по-нисък ефект на деформация в сравнение с други филаменти, което означава, че е по-малко вероятно да се завие или деформира по време на печат. Освен това има гланцово покритие и може да се отпечатва в различни цветове.

PLA обаче има и някои недостатъци. Той не е толкова здрав, колкото другите нишки, и може да стане крехък с течение на времето. Освен това има ниска температура на топене, което означава, че може да не е подходящ за предмети, които ще бъдат изложени на високи температури.

Влакно PLA+

Влакното PLA+ е модифицирана версия на PLA и има някои предимства пред оригиналното влакно. PLA+ е по-здрав и издръжлив от PLA и има по-висока топлоустойчивост, което го прави подходящ за обекти, които ще бъдат изложени на по-високи температури. Също така има по-висока устойчивост на удар, което означава, че е по-малко вероятно да се напука или счупи при натоварване.

Влакното PLA+ има и по-висока температура на печат от PLA, което означава, че може да се отпечатва при по-високи температури, без да се деформира или накъдри. То има и матово покритие, което е предпочитано от някои потребители.

PLA+ обаче има и някои недостатъци. Той не е толкова лесен за отпечатване, колкото PLA, и може да изисква някои корекции в настройките на вашия 3D принтер. Освен това е по-скъп от PLA.

Заключение

В обобщение, PLA и PLA+ са чудесни материали за 3D принтиране, а кой от тях ще изберете, зависи от конкретните ви нужди. Ако сте начинаещ или отпечатвате предмети, които не изискват висока якост или топлоустойчивост, тогава PLA е добър избор. Ако обаче се нуждаете от по-здрав и издръжлив материал, който може да издържа на по-високи температури, тогава PLA+ е правилният избор. Само имайте предвид, че PLA+ може да изисква някои корекции в настройките на принтера ви и е по-скъп от PLA.

Напиши коментар